От друг ъгъл: Скопският инат срещу България и ЕС

Най-четени

Най-накрай горивата тръгват надолу: На 200 места пълним бензин с отстъпката за под 3 лева

Макар и бавно цените на бензина у нас тръгват надолу, следвайки тренда на поевтиняване на петрола на международните пазари....

Mature Pal Finder is actually an discerning hookups web sites

Mature Pal Finder is actually an discerning hookups web sites 4- Mature Buddy Finder It is a dating site proper looking...

Gay males may use OkCupid to construct relationship based on mutual appeal

Gay males may use OkCupid to construct relationship based on mutual appeal The fresh new Twice Need part showcases that...

Инатът на македонските власти, а не България блокира пътя на Скопие към ЕС. Това коментираха историци след срещата на върха в Брюксел.

 

 

Дипломати смятат, че с гласуването на френското предложение от Народното събрание, страната ни за пореден път е доказала своята принадлежност към европейското семейство и е лишила Северна Македония от измисления аргумент “България ни пречи, с ветото си възпрепятства началото на преговорния процес”.

“Истината лъсна, властите в Скопие не искат да приемат никакви условия. Искат да продължат да не се съобразяват с договора за добросъседство и да карат по старому”, коментира бивш посланик.

 

 

Потърсихме и учени, които са експерти по македонския въпрос и следят от години усилията за постигане напредък по спорните исторически теми. Те подчертаха, че външният министър на РСМ Буяр Османи не е съгласен с протоколите на междуправителствената комисия, а с това практически не искат да приемат изпълнението на договора в преговорната рамка.

 

 

Това са техническите проблеми, обясни историкът. “Фактическите са, че не искат да си променят конституцията. Искат да отложат това за неясното бъдеще и искат да си запазят македонизма, такъв, какъвто съществува в момента”, категоричен бе ученият.

Той съобщи, че първоначалната реакция на властите в Скопие е била различна и че те са приели с облекчение френското предложение. “Допускам, че са се съгласили на почти всичко в него, но очевидно някои неща са започнали да ги притесняват – като протоколите, които са практическото изпълнение на договора.”, каза още историкът.

 

 

“Имаше като по учебник реакция на дълбоката държава – първо възрази опозицията, след това се появиха различни говорители по медиите, после реагираха три младши коалиционни партньори от три малки партии, заплашиха, че ще си изтеглят депутатите и правителството ще падне. И последва реакцията на премиера Димитър Ковачевски, който от Брюксел определи като неприемливо френското предложение”, каза още ученият.

 

 

С решението на депутатите от вчера парламентът ни даде “зелена светлина” за започване на преговорния процес с РСМ.

По процедура, одобреният от Народното събрание текст, трябва след това да бъде приет от Комитета на постоянните представители на държавите членки (КОРЕПЕР – посланиците на страните от ЕС в Брюксел), за да влезе формално в дневния ред на което и да е заседание на европейски министри, за да се даде начало на процеса.

В този смисъл извънредно заседание на КОРЕПЕР ще е най-рано в понеделник, следващият съвет е на министрите по околната среда и е насрочен за 28 юни – броени дни преди края на Френското председателство на ЕС и последен шанс за Еманюел Макрон да си припише заслугата за отпушването на преговорите с поне част от Западните Балкани.

Новата преговорна рамка, която бе приета от НС (или т. нар. “френско предложение”) изисква от РСМ конкретни промени в конституцията на страната и законодателството, свързани с историческите и културни претенции на България и едва след изпълнението на тези изисквания, може да започне преговорният процес. Което разбира се остава за неопределено време в бъдещото. В Тирана за сметка на това доволно потриват ръце и с основание очакват да бъдат извадени от общия пакет с РСМ и да започнат преговорите с ЕС на собствен ход.

 

 

Парламентът даде мандат на правителството да одобри френското предложение

“За” гласуваха 170 депутати, 37 бяха “Против”

Правителството в оставка може да одобри предложените от Председателството на Съвета на ЕС за Преговорна рамка и за Заключения на Съвета, само ако бъдат изпълнени няколко условия.

 

 

Това реши Народното събрание с одобрения проект на решение, внесен от Христо Иванов, председател на ПГ на “Демократична България” (ДБ). Предложението бе разгледано и прието вчера на заседание на Външната комисия.

Предложеният от Христо Иванов проект на решение бе гласуван със 170 гласа “за”, 37 “против” и 21 “въздържал се”. “За” гласуваха “Продължаваме Промяната”, ГЕРБ-СДС и “Демократична България”, ДПС и отцепниците от ИТН.

 

 

С решението депутатите потвърждават позицията, че България може да подкрепи която да е и стъпка от интеграцията на Северна Македония – ефективно изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г., гарантиране на правата на българите в РСМ, наличие на европейски гаранции за изпълнение на договореностите между България и РСМ.

 

 

Депутатите задължават правителството да одобри предложения от сегашното председателство на ЕС проект за преговорна рамка със следните условия:

• прецизиране на текста на заключението на Съвета, така че да гарантира вписването на българите в конституцията на РСМ

• подобряване на предложенията с оглед на това, че нищо в преговорния процес не може да бъде тълкувано като признаване от страна на България на съществуването на македонски език

• гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий по време на целия преговорен процес.

 

 

Буяр Османи, министър на външните работи на Северна Македония: Гласуването в София парализира Договора за добросъседство

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи написа във фейсбук, че гласуването в българския парламент ще парализира Договора за добросъседство с България.

 

 

“Две думи стоят между успеха и провала на Европейския съюз в региона. Думата “протокол” в рамката като парадигма на исторически въпроси и думата “откриване” в параграф шести от заключенията на Съвета. И двете думи не присъстват във френското предложение като окончателни решения, а са поставени (някои от тях в скоби) като въпроси, по които не може да се постигне съгласие поради позицията на Република България”, пише Османи.

“Приемането на решение в българския парламент, в което се набляга на тези два въпроса, ще блокира в дългосрочен план европейския процес, а заедно с това ще парализира инструментите от Договора за приятелство за дълго време”, обясни дипломат №1 на Скопие.

 

 

Десислава Атанасова, ГЕРБ: ГЕРБ отвори вратата на Европа за РСМ

Стратегическият интерес на България е РС Македония и страните от Западните Балкани да се присъединят към ЕС.
Правителството на Бойко Борисов още през 2018 г. определи този въпрос като основен приоритет пред първото българско председателство на ЕС. Подписахме Договора за приятелство с РСМ още през 2017 г. В края на 2019 г. поискахме от европейските ни партньори изпълнението на договора в неговото в цялост. Поискахме спирането на езика на омразата и претенциите към българското историческо минало да станат част от перговорния процес и Преговорната рамка. Това сме отстоявали и на КСНС.

Благодарим на нашите европейски партньори и приятели, че чуха и разбраха притесненията ни и коментарите, не само сега, но и тогава, когато правителството на ГЕРБ обсъждаше всички тези въпроси.

Предложението на Френското председателство реферира към двустранните протоколи, които трябва да бъдат подписани от двете страни. Партия ГЕРБ преди няколко години отвори вратата на Европа за РСМ и тя отново дава зелена светлина тази страна да започне преговори за присъединяване.

 

 

Слави Трифонов, лидер на „Има такъв народ“: “Червената линия” или власт на всяка цена, г-жо Нинова?

“Продължаваме промяната”, ГЕРБ, ДБ и ДПС приеха френското предложение за Северна Македония. И какво стана сега – имаме нова коалиция. Буквално до вчера, за Кирил Петков и за Христо Иванов, да общуват с ГЕРБ и ДПС беше невъзможно и моделът “ГЕРБ и ДПС” трябваше да бъде изчистен от лицето на политическия живот в България. А днес са се прегърнати. Прегърнати са заедно за България, за да махнат ветото над Северна Македония, защото така е предложила Франция. И човешките права на българите в Македония, и признаването на така наречения “македонски език”, и езикът на омразата срещу българите – това не е важно. Важно е да сме по-тихи от водата и по-ниски от тревата, за да не разсърдим Великите сили. Както винаги. Майната им на достойнството и националното самочувствие. Такъв е животът.

P.s. Темата Северна Македония беше обявена като “червена линия” за БСП. Днес БСП преглътнаха своята “червена линия” и гласуваха “въздържали се” и предадоха българския национален интерес. “Червената линия” или власт на всяка цена, г-жо Нинова? И вие направихте своя избор.

 

 

Мустафа Карадайъ, ДПС: Френският президент ни благодари

Френският президент Еманюел Макрон благодари за последователната политика на ДПС. Това, което направи ДПС с внасянето на предложената от френското председателство преговорна рамка, трябваше да бъде свършено от изпълнителната власт, от Министерски съвет. Но за съжаление, оценката ни за това правителство е вярна – то е най-лошото, най-некадърното и най-некомпетентното правителство за последните 32 години в България. Ние направихме единствения правилен ход- да внесем проекторешение, за да може да заседаваме и да се произнесем по темата, въпреки отказа на правителството на задкулисието на Иво Прокопиев. Няма нужда да ползваме всяка тема за разделение в обществото. Просперитет има тогава, когато обществото е обединено. Какво по-хубаво за България от това да имаме общи национални цели. Призивът ни е да се обединим, да имаме общи цели, а не да търсим от всяко нещо разделителни линии.

 

 

Кристиан Вигенин, БСП: Това е компромис с българския интерес

Липсата на добронамереност от македонската страна в тези години и неумелият подход на българското правителство доведоха до блокаж, който постепенно се превърна в най-токсичния проблем не само във външната, но и във вътрешната политика на България. Народното събрание е принудено, в ситуация на липса на време, да взима решения с дългосрочни последици за България, за отношенията ? със съседите  и изобщо за ролята ? в ЕС. През глава бързаме да одобрим нещо, без да имаме възможността дори да го обсъдим адекватно, да го обясним на хората. В този смисъл, каква сигурност даваме на българските граждани, че с тези решения, взети през глава, ние защитаваме техни интереси и интереса на българската държава? Компромис днес означава компромис с българския интерес, компромис с досегашните ни позиции.

 

 

Костадин Костадинов, „Възраждане“: Ден за предателство

Явно днес (вчера -б.р.) е ден за предателства. Един депутат предаде Възраждане, 170 други предатели предадоха България и вдигнаха ветото над Македония. За пореден път ясно се очерта изборът, пред който е поставена нашата страна – или Възраждане ще управлява България, или България ще бъде доунищожена от националните предатели. Ние от „Възраждане“ считаме, че единственото, което трябва да води всеки един народен представител, е българският национален интерес. България да е свободна, независима, обединена и благоденстваща е интересът, който трябва да защитават депутатите.

 

Автор: Екип на „Труд“

Източник: „Труд“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Най-накрай горивата тръгват надолу: На 200 места пълним бензин с отстъпката за под 3 лева

Макар и бавно цените на бензина у нас тръгват надолу, следвайки тренда на поевтиняване на петрола на международните пазари....

Mature Pal Finder is actually an discerning hookups web sites

Mature Pal Finder is actually an discerning hookups web sites 4- Mature Buddy Finder It is a dating site proper looking to have some fun, without...

Gay males may use OkCupid to construct relationship based on mutual appeal

Gay males may use OkCupid to construct relationship based on mutual appeal The fresh new Twice Need part showcases that appropriate character at a time,...

?Como borrar suscripcion en Bad ? Bad es un trabajo de citas gratis nunca obstante posee caracteristicas premium.

?Como borrar suscripcion en Bad ? Bad es un trabajo de citas gratis nunca obstante posee caracteristicas premium. ?Como borrar suscripcion en Bad ?...

Best 17 Finest 100 % free Online dating sites 2022: 100% No-cost & Zero credit card

Best 17 Finest 100 % free Online dating sites 2022: 100% No-cost & Zero credit card At this time, it is hard to look for...

Вижте още