А дали е евтин руският газ?

Най-четени

Many women avoid having any sort of intimate connection with an excellent kid who is within their pal community

Many women avoid having any sort of intimate connection with an excellent kid who is within their pal community “Readiness...

Denn ich mich bei der Schutz sah, eine Lage vorzuschlagen, konnte meinereiner Phase

Denn ich mich bei der Schutz sah, eine Lage vorzuschlagen, konnte meinereiner Phase und Position sic bestimmen, wirklich so die...

Румен Радев се е разпоредил в енергетиката да се вземат само “рационални решения“ по линия на цената и сигурността на доставките.

 

 

Понеже не е казал да се продължи досегашната политика на търсене на различни алтернативи, докато „Газпром“ не почне пак да си изпълява договора – то единственият възможен смисъл на промяната в политиката с “рационалност” е включването на „Газпром“ отново като доставчик.

В мира на газпромчиците няма как най-евтиният и най-сигурният газ да не е от „Газпром“. Това го заяви и самият Путин, седнал до Радев на форума в Санкт Петербург през 2019 г, на което Радев не възрази.

 

 

Проблемът обаче с “рационалността” на такава политика е, че тя по същество изключва други доставчици и вкарва по руската тръба освен газ и огромна корупция, чрез която се контролират българските политици, които вземат държавните решения.

Радев прекрасно осъзнава това и дано осъзнава, че налагащото се единствено обяснение за болезнената му привързаност към руския газ е, че и той като много други борци срещу корупцията (срещу която впрочем говори и на самия форум) е само срещу тази корупция, в която не участва.

 

 

Защо тази “рационална” политика изключва други доставчици, освен „Газпром“?

Защото „Газпром“ работи само с дългосрочни договори с клауза Take or Pay (вземаш или плащаш), която предотвратява или оскъпява сключването на други дългосрочни договори за неруски газ.

И сега – по признание на председателя на надзора на „Булгаргаз“ Иван Топчийски – нов дългосрочен договор с друг доставчик не се търси, за да се пази мегдан за руския газ, ако Русия реши да приеме долари и пак го пусне.

Тогава – казва той – какво да правим другия газ?

 

 

Този дългосрочен договор с „Газпром“ изтича на Нова година и това хвърля в ужас газпромчиците. Затова нов дългосрочен договор с Русия става алфата и омегата на енергийната политика.

Затова и системата за доставки на газ работи с един основен доставчик и довнасяне от други – ако се наложи. Т.е от диверсификацията ни чрез новия конектор ще има смисъл, само ако не са достатъчни количествата от „Газпром“ или ни спре газа (както стана).

Защо е много малка вероятността да НЕ бъде договорено цялото нужно на България количество газ с „Газпром“? Именно заради стимулите към нашите политици, които са обвързани с количеството закупен газ.

 

 

Нали си спомняте, че вторият служебен кабинет на Радев прекрати анекса, чрез който можеше да се купи много по-евтиния азерски газ, за да купуваме само руски газ? Радев беше гневен на ПП, когато смениха шефа на „Булгаргаз“ Николай Павлов през януари 2022 г., откъдето именно започна конфликта му с тях.

Апропо, този същият шеф е вкаран на поста си от Бойко Борисов – и явно около него има задкулисен консенсус колко е ценен. И заради това преди дни Борисов похвали Радев, че му се доверява какво прави.

 

 

А дали е евтин руският газ?

Нали забелязвате, че всички газпромчици говорят само за цена с аргумента, че географски и по тръба няма как руският газ да не е най-евтин?

Руският газ не се продава по себестойност плюс надценка, а по формула, която няма нищо общо с това колко струва да се издълбае и пусне по тръбата до България.

В тази формула 70% от цената зависи от цената на европейския спотов пазар на газаТази цена се манипулира от… „Газпром“, чрез недозахранване на газохранилищата в Европа още преди войната и от недоставения по договори газ след началото на войната. Това поведение на „Газпром“ създава несигурност, помпа цените на алтернативния газ и на пазарните котировки.

 

 

Това е “рационалността” към която призовава Радев.

В тази “рационална” политика няма място за ценности, за финансиране с нашите пари на войната, на солидарност със санкциите на ЕС, на европейския курс към независимост от Русия и т.н.

Тези аргументи явно внасят “емоционалност” в решенията, от която Радев е изглежда опериран.

 

 

Автор: Евгений Кънев

Източник: boulevardbulgaria.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни новини

Many women avoid having any sort of intimate connection with an excellent kid who is within their pal community

Many women avoid having any sort of intimate connection with an excellent kid who is within their pal community “Readiness...

Almost every other studies have focused on a varied a number of interventions however, checked out the effect for the specific fitness effects

Almost every other studies have focused on a varied a number of interventions however, checked out the effect for the specific fitness effects For-instance, Lafortune...

Denn ich mich bei der Schutz sah, eine Lage vorzuschlagen, konnte meinereiner Phase

Denn ich mich bei der Schutz sah, eine Lage vorzuschlagen, konnte meinereiner Phase und Position sic bestimmen, wirklich so die leser within meinem Sinne nahrungsmittel....

Zoosk war das Datingportal, welches im Silicon- Valley hinein The City gegrundet wurde

Zoosk war das Datingportal, welches im Silicon- Valley hinein The City gegrundet wurde Zoosk Versuch & Erfahrungen – Detaillierter Testbericht Zoosk Treffer z. Hd....

Samtliche 11 Minuten verliebt sich ein Alleinstehender qua Parship – ist Parship so reichlich?

Samtliche 11 Minuten verliebt sich ein Alleinstehender qua Parship - ist Parship so reichlich? Wie gleichfalls funktioniert Parship wahrlichWirkungsgrad Entsprechend funktioniert Parship realEffizienz Routiniert Eltern within...

Вижте още